Wanneer je een horecazaak (bijvoorbeeld een café, restaurant, zaalverhuur, dansschool, proeflokaal) begint of verbouwd kan de gemeente vragen naar een akoestisch onderzoek. dB Brothers kan zo'n akoestisch rapport leveren.
In een akoestisch onderzoek horeca wordt uitgezocht hoeveel geluid er van jouw zaak naar aanliggende of bovenliggende buren wordt gemaakt als die er zijn. Betreft het een vrijstaand gebouw? Dan meten we bij de dichtstbijzijnde geluidsgevoelige gevel. Onder geluidsgevoelige gevel worden woningen bedoeld, maar bijvoorbeeld ook ziekenhuizen. Ook wordt er gemeten op de gevel van uw pand. Er zijn standaard normen welke vertellen hoeveel geluid dit mag zijn op de gevel en bij de buren binnen. Met verschillende geluidsmetingen kan er berekend worden of er isolerende maatregelen nodig zijn om aan deze normen te kunnen voldoen of dat het pand in orde is zoals het is.
Wat we doen
Wij gaan te werk door verschillende metingen uit te voeren. Eerst zullen wij binnen uw pand wat stille metingen verrichten. Vervolgens zullen wij, met een zelf meegebrachte speaker, een ruis aanzetten en nogmaals in het pand meten. Vervolgens doen wij de stille metingen en metingen met geluid ook bij uw buren en op de gevel van de zaak. Met de metingen die nu zijn gedaan kan er worden berekent wat er aan geluid 'lekt' en of er isolerende maatregelen moeten worden genomen om voor jouw activiteit binnen de norm te blijven. Een uitgebreidere uitleg over de werkzaamheden vind je HIER.
Het rapport wat wordt aangeleverd kan bij de gemeente worden ingediend en worden gebruikt door de desbetreffende ambtenaar.
dB Brothers werkt met uitsluitend gecertificeerde en goedgekeurde klasse 1 meetapparatuur. Wij volgen de "handleiding meten en rekenen industrielawaai" wat landelijk wordt verplicht bij het doen van akoestisch onderzoek.
Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. Een akoestisch onderzoek kan over het algemeen vrij snel worden afgehandeld zodat jij ook door kunt met de vergunning en de verbouwing of start van de zaak. Meestal is het rapport binnen een werkweek na meten op locatie afgerond.
Norm
Wat is eigenlijk de norm waar je aan moet voldoen als café, bar, restaurant of andere type horeca zaak? Hoeveel decibel mag ik maken als café, kroeg of club? Dit is in principe voor iedere horeca gelegenheid hetzelfde. Het gaat er in de regel niet direct om hoeveel geluid jij in je horeca zaak maakt maar hoeveel geluid er bij de dichtstbijzijnde geluidsgevoelige gevel of in in- of aanpandige gebouwen terecht komt. Met geluidsgevoelig gebouw worden woningen maar ook bijvoorbeeld ziekenhuizen, verpleeghuizen, kinderdagverblijf, psychiatrische inrichting, onderwijsgebouwen en verzorgingstehuizen bedoeld.
Betreft jouw horeca zaak een vrijstaand object? Dan is de bovenste regel van de tabel van toepassing en gaat het om de gevel van dichtstbijzijnd geluidsgevoelig gebouw. Heb je (boven)buren aan je pand vast of in hetzelfde pand een ander geluidsgevoelig gebouw zitten? Dan is de onderste regel van toepassing.
Terras
Heb jij een terras wat bij je café of restaurant hoort? Dan is er een uitzondering van toepassing. Heel kort gezegd: Een terras is lastig te meten en lastig maatregelen tegen te treffen. Je kunt mensen niet vragen zachter te gaan praten. Het is wat kort door de bocht uitgelegd, maar zo is het in principe samen te vatten.
Daarom worden terrassen weggelaten van de totale geluidsproductie van de horeca gelegenheid. Echter geldt wel in de regel dat het terras onoverdekt is, onverwarmd is en er geen muziek ten gehore wordt gebracht.
Uitgebreidere informatie en alle uitzonderingen kun je lezen op onze pagina 'geluid terras'.